Serwisy Funduszy Europejskich

Serwisy Funduszy Europejskich


16-12-2014

Alternatywa jednorazowych naczyń

 

Nazwa projektu:

Wdrożenie innowacyjnej technologii produkcji naczyń i opakowań jednorazowych i biodegradowalnych

Program:

Innowacyjna Gospodarka

Priorytet:

Inwestycje w innowacyjne przedsięwzięcia

Działanie:

Nowe inwestycje o wysokim potencjale innowacyjnym

Beneficjent:

"Aston Investment" Spółka z ograniczoną odpowiedzialnością

Wartość projektu:

13, 58 mln zł

Dofinansowanie UE:

5,61 mln zł

 

O tym, że pojęcie innowacyjności jest szerokie i wkracza do coraz to nowych obszarów, przekonują wynalazki, które często w zaskakujący sposób ulepszają nasze codzienne życie. Jakiś czas temu pisaliśmy m.in. o możliwości wyprodukowania plastiku np. z kukurydzy. Teraz czas na talerze z… otrąb pszennych! Produkt powstał dzięki środkom z PO IG.

Naczynia marki Biotrem mają szanse z powodzeniem zastąpić plastikowe sztućce i tacki, które po zakończonym grillu bądź pikniku lądują na śmietnikach. Otręby użyte w produkcji naczyń są z kolei całkowicie biodegradowalne – talerz po użyciu można zutylizować razem
z resztkami jedzenia. Ponadto, w przeciwieństwie do swoich plastikowych odpowiedników, produkty marki Biotrem nie zawierają w swoim składzie żadnych szkodliwych substancji, które mogłyby przenikać do żywności w procesie podgrzewania. Naczyń z otrąb można bez obaw używać w piekarniku bądź kuchence mikrofalowej. Wbrew pozorom, takie wyroby nie są podatne na odkształcanie, a dzięki ich właściwościom izolacyjnym – ryzyko poparzenia jest zminimalizowane. Są na tyle twarde, że bez obaw można podawać
w nich np. sosy.

Talerze

 

Tacka sushi


Jak podkreśla pomysłodawca wynalazku, innowacyjne podejście do ekologii w firmie, było wielokrotnie doceniane i nagradzane. Technologia jest oparta na wykorzystaniu otrąb pszennych, które są produktem ubocznym w procesie wytwarzania mąki. Jak czytamy na stronie producenta Link prowadzi do serwisu zewnętrznego: „przetworzenie otrąb
w talerz odbywa się bez udziału jakichkolwiek szkodliwych substancji chemicznych. Wykorzystanie ciśnienia
i temperatury umożliwia nadanie talerzowi finalnego kształtu, ale również zabezpiecza go i utrwala. Cały proces technologiczny jest krótki i energooszczędny”. Na koniec dobra wiadomość dla alergików:
w zakładzie nie używa się produktów powszechnie uznawanych za silnie uczulające tj. orzechy, soja czy sezam.





Portal współfinansowany ze środków Europejskiego Funduszu Rozwoju Regionalnego w ramach Programu Pomoc Techniczna
2013 © Ministerstwo Rozwoju

Portal współfinansowany przez Unię Europejską ze środków Europejskiego Funduszu Rozwoju Regionalnego oraz Funduszu Spójności w ramach Programu Pomoc Techniczna.
© Ministerstwo Inwestycji i Rozwoju 2008-2018

NSS Unia Europejska